A Journey Through Time...
By: M Jeffri Razali

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 19-Apr-2010 12:00 Email | Share | Bookmark
Jom Toibang

 
 
Jom kita melawat Zoo Melaka lagi. Entry yang lain kita tanggungkan sejenak.


Rasanya selain daripada monyet (atau mungkin orang panggil beruk), binatang lain di zoo yang cukup popular dengan pelawat adalah burung. Mungkin kerana hanya di zoo kita boleh 'get up close and personal' dengan burung berbanding di habitat semulajadinya. Kena pula kalau ada aviary yang membolehkan pengunjung berjalan di dalam dengan burung berterbangan di sekeliling.

Cuma bila difikirkan, terasa kesian pula burung yang seharusnya terbang bebas dikurang sebegini. Terutama helang yang memang semulajadinya bebas terbang ke mana saja. Tapi nak buat macam mana. Sekiranya dengan mengurung mereka kita boleh membantu membiak dan memperbanyakkan populasinya, maka eloklah dilakukan. Tambahan pula, dengan mempamerkan kepada orang ramai, terutama kanak kanak, mungkin ini akan dapat mewujudkan perasaan sayang dan ingin memelihara alam semulajadi dan binatang di hati mereka. Kira semua ini merupakan satu proses pendidikan juga dan bukan sekadar mengurung dan mempamerkan binatang.

Bila tengok burung ni terkurung dan tidak bebas, teringat pula pada kata kata 'patah sayap bertongkat dagu.' Tapi tak tahulah apa relevancenya semua ini...

LOCATION : Zoo Melaka

View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net