A Journey Through Time...
By: M Jeffri Razali

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 18-Mar-2010 12:00 Email | Share | Bookmark
Remembering...

 
 Kita tinggalkan Yogyakarta sejenak dan kita ke sebuah tempat yang ramai tahu, walaupun mungkin tidak ramai yang pernah sampai iaitu Taiping.

Ini adalah Taiping War Memorial, iaitu satu memorial yang dikhususkan untuk mereka yang terkorban semasa Perang Dunia Kedua. Dikatakan lebih 850 mangsa yang disemadikan di sini, di mana 500 daripadanya tidak dikenali identiti. Mereka yang terkorban bukan sahaja tentera British atau Australia tetapi juga tentera India dan Gurkha. Kalau dilihat dari nesan, ramai daripada mereka ini masih boleh dikategorikan sebagai agak muda semasa terkorban.

Menakutkan...? Rasanya tidak kerana apa yang berlaku ini juga merupakan sebahagian daripada sejarah tanahair kita. Sebab itulah elok juga budak budak didedahkan kepada benda macam ni supaya mereka kenal dan tahu sejarah negara. Dan yang penting, pengetahuan tidak hanya terhad kepada satu dua tempat sahaja.

Sebenarnya inilah kali pertama kembali ke Taiping selepas hampir 20 tahun. Yang pastinya, keadaan masih hampir sama...masih banyak yang belum berubah...

LOCATION : Taiping War Memorial

View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net