A Journey Through Time...
By: M Jeffri Razali

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 25-Jun-2009 12:00 Email | Share | Bookmark
Land Of The White Elephants V4.0

 
 
Perjalanan di Sungai Chao Phraya diteruskan, kali ini dengan lawatan ke Royal Barge Museum yang terletak di tepi sungai tersebut. Kira naik bot...turun bot...dan lepas dah tengok naik bot semula.

Muzium ini boleh dianggap sebagai sebuah 'garage' bot yang besar dan ianya menyimpan lapan buah barge (atau dalam bahasa kita...tongkang) yang merupakan hasil kraf Thai yang cukup indah. Rekabentuk bot ini adalah dibuat mengikut fungsi bot berkenaan. Kesemua bot ini adalah untuk kegunaan Raja Thai...yang mana adalah cukup dihormati masyarakat sana serta dianggap sebagai Tuhan.

Gambar 1 - Yang ini adalah sebuah kapal pengiring yang dikenali sebagai Krut atau Garuda.

Gambar 2, 3 & 4 - Yang ini dikenali sebagai Narai Song Suban H M King Rama IX dan ianya merupakan yang terbaru dalam himpunan bot yang ada. Ia telah dilancarkan pada tahun 1996 sebagai memperingati ulangtahun ke-50 Raja Bhumibol Ayulyadej menaiki takhta.

Gambar 5 - Yang ini dikenali sebagai Suphannahongsa atau angsa emas. Bot yang ini telah disiapkan pada tahun 1911.

Gambar 6 - Dikenali sebagai Anekchatphuchong ianya telah dibina semasa pemerintahan Raja Rama IV. Versi yang kini dipamerkan di muzium ini telah dirasmikan pada tahun 1914.

Gambar 7 - Dikenali sebagai Anantanakharat bot ini mempunyai lapan kepala naga pada bahagian hadapannya.

Selain empat bot diraja ini, terdapat juga empat lagi bot yang dikenali sebagai bot pengiring. Bot bot ini semua pernah digunakan semasa perarakan bot di Sungai Chao Phraya, kali terakhirnya pada tahun 2007 sempena ulangtahun kelahiran Raja Bhumibol Ayulyadej ke-80.

LOCATION : Royal Barge Museum, Bangkok


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net