A Journey Through Time...
By: M Jeffri Razali

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 23-Mar-2009 12:00 Email | Share | Bookmark
The Khmer Trail V21.0

 
 
Yang ditunggu sudah tiba. Inilah antara sebab utama kenapa Cambodia dipilih sebagai destinasi kali ini. Tergolong sebagai salah satu binaan bersejarah dalam tamadun manusia, menyaksikan binaan ini sendiri merupakan salah satu impian yang disimpan selama ini.

Angkot Wat merupakan sebuah candi Hindu yang dibina Raja Suryavarman II ketika zaman kegemilangan Empayar Khmer sekitar kurun ke-12 dan ia dianggap sebagai candi yang terbesar dan paling popular di dunia. Bagaimanapun, keagungannya tidak kekal dan akhirnya ianya telah ditelan oleh hutan disekelilingnya sehinggalah ianya ditemui semula oleh seorang pengembara Perancis, Henri Mouhot.

Sebagaimana saiz yang begitu besar, terdapat banyak lorong, ruang, empangan dan bilik di binaan candi ini, yang mana menjadikan proses melawatnya suatu yang cukup meletihkan. Ini ditambah pula dengan ketinggian banyak kawasan di candi ini.

Sekiranya saiz binaan ini mengagumkan, maka ukiran-ukiran yang memenuhi ruang dinding di sini adalah lebih mengagumkan. Ukiran mengenai kebaikan menentang kejahatan sebagaimana terkandung dalam mitos Hindu, gambaran kehidupan dan kemenangan rajanya dalam peperangan serta gambaran separa bogel gadis 'Apsara' memenuhi ruang. Yang pastinya, mengukir sepanjang dinding seperti apa yang mereka lakukan itu bukanlah suatu yang mudah dan pastinya memerlukan ketelitian dan kepakaran yang tinggi. Untuk membina binaan yang sehebat ini pasti memerlukan kepakaran yang jauh lebih tinggi.
Quote:

UP NEXT : Masih Di Angkor...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net