A Journey Through Time...
By: M Jeffri Razali

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 27-Feb-2009 12:00 Email | Share | Bookmark
The Khmer Trail - V14.0

 
 

Imposing Structure...

Sedikit Pembelajaran Sejarah Sebelum Masuk...


Dari Angkor Thom kita ke Bayon pula. Peninggalan yang dikenali sebagai Bayon ini terletak di tengah-tengah kota Angkor Thom dan ianya adalah antara yang popular di kalangan pelancong selain Angkor Wat.

Satu yang menarik mengenai Bayon ini adalah 'muka yang tersenyum' itu, yang telah menjadi sinonim dengan Cambodia. Sebenarnya terdapat empat sudut muka ini iaitu di bahagian utara, selatan, timur dan barat. Dari satu sumber yang pernah saya baca, dikatakan terdapat 216 muka sebegini pada 54 tiang (menara) yang masih berdiri pada hari ini. Ketinggian muka ini (bukan keseluruhan menara) adalah kira-kira empat meter tinggi. Cuma persoalannya, muka ini mengambarkan apa? Itu yang tak tahu...

Bayon ini dikatakan telah dibina Raja Jayavarman VII, orang yang sama yang telah membina Angkor Thom. Sebenarnya masih banyak yang belum diketahui mengenai fungsi dan tujuan Bayon ini dibina. Ini bolehlah dikatakan sebagai salah satu daripada misteri dunia yang masih belum ada jawapan.Salah Satu Lorong Yang Ada...

Penari Absara...

Dalam entry saya yang lepas, ada yang berkata, terfikir juga macam mana orang Khmer pada masa itu mengangkat batu sebesar besar batu untuk dijadikan struktur ini. Sebenarnya tak susah...sebab dia Cambodia, sebagaimana di Thailand, terdapat banyak gajah dan sebagaimana yang kita tahu, gajah memang boleh menarik bebanan yang bertan beratnya.

Mengenai macam mana batu itu diangkat ke ketinggian sebegitu, ada teorinya. Batu diikat dengan tali dan tali pula diikat pada gajah untuk menarik. Mereka gunakan tanjakan (ramp) untuk mengangkat batu ke satu satu ketinggian apabila ditarik gajah itu. Inilah teori yang pernah digunakan National Geographic tapi kebenarannya kita sendiri pun tidak tahu.

Satu lagi. Terdapat dua jenis batu yang digunakan iaitu sandstone dan laterite. Sandstone adalah jenis yang berwarna putih dan walaupun keras, ianya boleh diukir. Dan untuk yang tidak mempunyai ukiran, mereka gunakan jenis laterite (batu keperangan yang banyak digunakan di Melaka untuk bangunan bersejarahnya) yang memang keras sekeras kerasnya...tapi taklah sekeras orang yang kepala batu.

LOCATION : Bayon, Siem Reap, Cambodia

Muka Tu Lagi...

Antara Ukiran Yang Menggambarkan Penari Apsara...

Bayangkan Macam Mereka Mengangkut & Mengukir Batu Sebesar Itu..

Quote:

Thanks Untuk Sokongan Anda Selama Ini...


Quote:

UP NEXT : Masih Di Bayon


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net