A Journey Through Time...
By: M Jeffri Razali

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 12-Feb-2009 13:40 Email | Share | Bookmark
The Khmer Trail V9.0

 
 



Second day di Cambodia, maka tibalah masanya untuk ke Siem Reap pula...iaitu the home of Angkor Wat. Kalau dari KL memang ada flight ke sana tapi since flight kita orang ke Phnom Penh, maka kenalah naik bas dari Phnom Penh ke sana. Satu lagi option adalah naik bot mudik Sungai Mekong. Tapi option kedua akan mengambil masa yang lama sikit.

Naik bas pun bukannya cepat pun. Bayangkanlah, jarak dari Phnom Penh ke Siem Reap hanya 340km tapi naik bas mengambil masa ENAM jam. Kalau di Malaysia, jarak tu dah boleh cover dalam masa dua setengah jam tapi di sini, sampai enam jam. Kematulah pungkok duduk lama lama dalam bas.

Satu yang amat ketara...bas sini memang mesra hon. Sikit sikit tekan hon. Nampak basikal dia hon...nampak motor dia hon...nasib baiklah nampak lembu dia tak hon. Memang cukup seksa nak tidur sebab sikit sikit berbunyi. Jalan tak payah ceritalah. Slow sesangat sampai mengalahkan speed pengantin baru. Tapi Angkor Wat punya pasal ku gagahi juga. Lagipun itulah tarikan utama....

Yang bestnya dapatlah tengok pemandangan kampung kampung di sana. Tapi kejab je...last last mata dah lelap juga...sehinggalah dikejutkan oleh konduktor yang dok bercerita kat mic tentang kawasan yang baru dilalui. Asal lalu saja kawasan yang menarik mesti dia membebel. Sampaikan dah rasa macam nak sumbat mic tu kat tekak dia je. Nak tidur pun tak boleh...






Quote:

UP NEXT : Pemandangan di Kampong Thom


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net