A Journey Through Time...
By: M Jeffri Razali

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 11-Feb-2008 12:00 Email | Share | Bookmark
Bali Hai - My Travel Journal V13.0

 
 
 
 
 
 
 



Selain di Ubud, di Tanah Lot ini juga dikatakan sebagai tempat yang sesuai untuk bershopping kerana harga barangannya yang agak murah dan masih boleh ditawar tawar lagi. Tidak hairanlah mengapa ramai sungguh pelancong di kawasan ini pada masa saya sampai. Itu belum lagi peniaga yang memenuhi kawasan tersebut dengan pelbagai jenis barangan jualan.

Rasanya kalau bangunan kuil yang banyak kat Bali ni kalau boleh dijual, dah lama dia orang jual kat Tanah Lot ni kot. Kalau mencari souvenir, kat sini memang cukup sesuai kerana banyak terdapat souvenir yang boleh dibeli. Biasalah. Dah sampai tempat macam ni, mestilah cari souvenir. Paling teruk sekalipun mesti akan ada sehelai t-shirt. Bercakap pasal t-shirt, t-shirt kat bawah inilah yang saya nak sambar. Tapi nak buat camana, ada orang tak bagi beli…



Dalam banyak banyak tempat yang saya pergi selama di Bali ni, inilah kali pertama saya nampak sebegini ramai orang di satu satu tempat. Mungkin kerana Tanah Lot ni adalah merupakan satu destinasi yang cukup popular di Bali ini. Malahan tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa inilah antara tempat yang cukup dikenali ramai.

Tanah Lot ini adalah merupakan satu contoh yang baik bagaimana alam semulajadi boleh membentuk sesebuah kawasan. Yang itu akan saya sentuh dalam entry saya yang satu lagi, di mana anda boleh saksikan sendiri apa yang saya maksudkandengan alam semulajadi membentuk sesebuah kawasan.



Buat masa ini kita tumpukan perhatian pada shopping dulu kerana bab shopping menyhopping ini memerlukan tumpuan dan konsentrasi yang tinggi. Kalau tidak masakan orang boleh shopping sampai berjam jam lamanya. Peh! Itu yang buat mengantuk tu kalau ikut orang yang kaki shopping. Kenalah menguap berpuluh puluh kali sebagai hint. Kalau masih tak faham faham juga, tak tahulah nak buat macam mana lagi. Mungkin terpaksa baring terus kat tepi jalan baru faham kot…

Bagi yang kaki shopping, ini adalah merupakan syurga. Dan bagi mereka yang tidak sukakan shopping, ini pula adalah umpama neraka. Syurga atau neraka…? Aisey! Duduk melepak dalam kedai dan minum Coke pun lagi best…



Tanah Lot adalah merupakan destinasi terakhir untuk hari ketiga. Keluar saja dari Tanah Lot senja pun sudah melabuhkan tirainya. Masa itulah baru ternampak sawah padi yang terbentang luas di kiri kanan jalan. Nak ambil gambar dah gelap. Nak buat macam mana. Masa dalam perjalanan ke sini, saya tertidur. So tak perasan pula ada sawah padinya.

NEXT : Tak Habis Habis Lagi Dengan Tanah Lot



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net