A Journey Through Time...
By: M Jeffri Razali

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  2  3  4  5  6  7  8  [9]  10  11  12  13  14  15  16  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 17-Jun-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
Land Of The White Elephant V1.0

 
 




Cuti sekolah sudah datang dan pergi. So boleh kira lambat sikitlah entry ni. Tapi tak apalah sebab niat asal nak upload dari Bangkok terpaksa dibatalkan kerana kos internet yang gila. Bayangkan...kat hotel dia orang charge 110 Baht (RM11) untuk setengah jam. Peh. Kat sini dah boleh beli McValue meal satu...siap ada balance nak beli rokok sebatang dua lagi. Nak cari cybercafe kat bandar Bangkok? Tak payahlah. Serabut minda tengok bandaraya dia orang.

Trip ini memang dah plan lama. Jadi, bila macam macam perkembangan berlaku, termasuk kekecohan di Selatan Thai, nak cancel rasa rugi pula. Nak postpone rugi juga. Belasah ajelah.






Sebenarnya Bangkok ni bukanlah antara destinasi kegemaran. Saya lebih minat Chiengmai atau Pattaya. Kurang sikit kelam kabut dan berserabut berbanding Bangkok ni. Kalau difikirkan, bercuti di Bangkok ni sama je macam bercuti di Kuala Lumpur. Sama saja jemnya, kelam kabutnya dan sebagainya. Orang lain mungkin akan ke sini untuk shopping. Tapi saya, muntah hijau kalau kena shopping. Lagi prefer sejarah, warisan dan budaya sesuatu tempat yang dipilih daripada bershopping.

Kalau ada pun yang berjaya menambat hati saya di sini adalah lapangan terbang barunya - Suvarnabhumi Airport. Memang cukup impressive dan besar airport ni. Kalau dia orang pandai urus airport ni, tidak mustahil dalam masa 10 tahun lagi, ia boleh mengatasi Changi dan KLIA sebagai airport utama di kawasan ini. Cuma satu je, airport ni jauh dari bandaraya...kira-kira dalam 30km. Nasib baik sampai dah dekat tengah malam, so jalan clear. Kalau tidak mesti masak dalam jem.

Cuma satu saja yang tidak tercapai semasa di sini - rampasan kuasa. Teringin juga kalau ada rampasan kuasa, boleh dapat gambar dan story exclusive tu.... Nak buat macam mana...bercuti pun kepala dan pemikiran reporter masih berjalan...

LOCATION : LCCT & Suvarnabhumi Airport, Bangkok





Monday, 15-Jun-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
Preview

 

Kedai sudah dibuka semula.

Entry yang ini kira sebagai teaser sajalah sebab masih banyak gambar yang belum sempat edit, maklumlah, beratus gambar yang ada. Memandangkan masih letih dan mengantuk, saya rasa eloklah editing tu disimpan untuk hari yang lain dulu. Banyak lagi entry yang bakal menjelang nanti...

Saya rasa tidak sukar nak meneka ke mana destinasi kali ini...


Wednesday, 10-Jun-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark



Ops...kedai akan ditutup sementara...lima hari sebenarnya. Kita jumpa semula Isnin nanti...


Saturday, 6-Jun-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
Tergendala...

 
 





Nak bawa Chin Peng balik Malaysia...? Elok bebenor le tu. Malaun manalah yang pintar (atau bodoh) sangat yang bagi cadangan macam ni. Rasanya cadangan ini boleh masuk Guiness Book of World Record sebagai cadangan paling bodoh yang diutarakan.

Yang cukup 'memanaskan badan' yang sudah sedia panas ni bila ada pula puak puak tertentu yang menyokong, kononnya atas nama kemanusiaan. Kemanusiaan apa benda kalau orang tua sekor tu dan kuncu kuncunya tak pernah bersifat keperimanusiaan. Daripada bawa balik untuk dia hidup bebas, lebih baik bawa balik dan gantung dia kerana jenayahnya, sebagaimana yang dilakukan pada jeneral Jepun dulu. Ada juga faedahnya nak bawa dia balik.

Kalau masih ada yang mahu menyokong si tua kutuk ni, tengoklah cerita Bukit Kepong...bacalah catatan sejarah perjuangan menentang komunis dulu.






Aisey...terover pula. Ini sambungan dari entry di Muzium Tentera Darat di PD yang tergendala sebentar. Maka bersambunglah entrynya kali ini...

[color=red][b]LOCATION : Muzium Tentera Darat, Port Dickson








Monday, 1-Jun-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
Jom Berpesta

 
 
 




Cuti sekolah tiba lagi dan sebagaimana biasa, ramailah ibubapa yang akan pening kepala sebab rumah akan bertukar menjadi 'zon perang' bila bebudak berada di rumah sepanjang hari. Itu belum mengambil kira rumah yang sentiasa bersepah walaupun sudah berpuluh kali dikemas. Rasanya inilah senario yang biasa dihadapi setiap kali tibanya cuti sekolah. Kira okaylah sebab tak lama sangat cuti ni...

Suatu yang menarik bila cuti sekolah ni adalah keadaan jalan yang secara automatiknya menjadi tidak begitu sesak sebagaimana biasa...macamlah bebudak sekolah bawa kereta ke sekolah pula. Sekurang-kurangnya adalah juga sesuatu yang menceriakan. Tapi berbeza pula keadaannya di Melaka ni. Asal cuti sekolah saja maka akan meningkatlah tahap ketensionan bila bawa kereta. Sana sini sesak dengan orang yang datang bercuti. Rasa macam nak lari keluar dari Melaka saja bila tiba time cuti macam ni.





Bercakap tentang Melaka, sesiapa yang planning nak ke Melaka sepanjang cuti sekolah ini kira menarik jugalah sebab ada macam macam aktiviti yang diadakan. Kalau nak pinjam motto Astro...macam macam ada, termasuklah orang yang sentiasa pening kepala memikirkan macam mana nak atasi kesesakan yang melanda.

Yang ini adalah majlis perasmian Pesta Sungai Melaka malam minggu lalu. Dengan suasana malam yang panas dan orang yang bersesak-sesak, memang tak payah ceritalah macam mana berpeluhnya malam itu. Silap haribulan mesti ada yang menyangkakan terjatuh dalam sungai sebab basah sangat. Itu baru betul punya Pesta Sungai Melaka. Apapun, night shot memang antara kelemahan saya, especially kalau dah dalam keadaan yang macam ni, termasuklah percubaan gambar bunga api tu.

LOCATION : Dataran Sungai Melaka






[<<  <  2  3  4  5  6  7  8  [9]  10  11  12  13  14  15  16  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net